Materiał Partnera

Czym jest bakteria Legionella i skąd się bierze?

Czym jest bakteria Legionella i skąd się bierze?

Instalacje, w których przesyłana jest woda, są narażone na zanieczyszczenie wieloma potencjalnie niebezpiecznymi dla zdrowia substancjami. W grę wchodzą tu zarówno wszelkiego typu materiały nieorganiczne takie jak choćby cząsteczki metali ciężkich, ale także wszelkiego rodzaju chemikalia od resztek nawozów po związki o działaniu toksycznym. Ogromne ryzyko dla zdrowia i życia mogą też powodować zagrożenia mikrobiologiczne np. bakterie.

Jaka jest charakterystyka Legionelli?

Bakteria Legionella pneumophila to mikroorganizm wywołujący poważną chorobę zakaźną, która może rozwinąć się w postaci płucnej, atakującej układ oddechowy albo pozapłucnej, która powoduje objawy podobne do grypy i ma zdecydowanie łagodniejszy przebieg. Po zainfekowaniu bakterią występują dolegliwości ze strony układu pokarmowego objawiające się na ogół biegunką oraz nudnościami, a także zawrotami głowy. Towarzyszą im gorączka i kaszel, często powodując zmiany w płucach i prowadząc do niewydolności oddechowej. Legionelloza przenosi się drogą powietrzną, a do zakażenia dochodzi w wyniku wdychania aerozolu tworzonego przez rozpylone w powietrzu kropelki wody, do których przylegają bakterie trafiające w ten sposób do płuc. Sposobem na zabezpieczenie się przed ryzykiem choroby jest korzystanie z urządzenia do uzdatniania wody. Chorobę legionistów wywoływaną przez bakterie Legionella pneumophila po raz pierwszy zdiagnozowano w Stanach Zjednoczonych w 1976 roku, a od tego czasu jej ogniska pojawiały się w różnych krajach na wszystkich kontynentach.

Gdzie można się spotkać z bakterią Legionella?

Bakteria Legionella pneumophila namnaża się w instalacjach wodnych, w których znajduje dobre warunki do rozwoju. Sprzyja jej temperatura na poziomie między 35°C a 45°C, a także występujące w instalacji złogi i osady, np. z kamienia kotłowego i rdzy, których obecność pozwala na tworzenie się oraz rozwój tzw. filmu bakteryjnego. Bakteria będzie jednak szczególnie niebezpieczna tam, gdzie dochodzi do rozbijania kropel wody na mniejsze, a więc m.in. w miejscach, gdzie są zamontowane prysznice, zraszacze oraz wszelkiego typu dysze np. w myjących urządzeniach wysokociśnieniowych. Walkę z bakterią można prowadzić przy wykorzystaniu środków chemicznych dostępnych m.in. w firmie Global Concepts 2000 np. podchlorynu sodu lub dwutlenku chloru, a także za sprawą podgrzewania wody do temperatury przekraczającej 80°C lub stosowania promieniowania UV-C. Istotna będzie również profilaktyka związana z używaniem preparatów do odkamieniania instalacji wodnej oraz pozwalających na walkę z osadzającym się biofilmem.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję